Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia o profilu praktycznym na cykl kształcenia 2019/2020 - 2021/2022
| ROK I SEMESTR 1 ZIMOWY | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykład | Seminarium/Proseminarium | Konwersatorium | Ćw. audytoryjne | Ćw. laboratoryjne | Ćw. Warsztatowe | Ćw. terenowe | Łącznie | 
 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | godzin | punktów ECTS | 
 | |||||||||||||||||||||||||
| 1. | Historia i rozwój akwakultury | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 25 | 1 | Z | 55 | 3 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 2. | Hydrochemia | 45 | 3 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 4 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 90 | 7 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 3. | Hydroekologia | 30 | 2 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 3 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 5 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 4. | Technologie informacyjne w akwakulturze | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 3 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 4 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 5. | Język obcy | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 5 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 5 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 6. | WF | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 0 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 0 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 7. | Podstawy prawne akwakultury | 20 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 20 | 
						2 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 8. | Rybactwo morskie i śródlądowe | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 9. | Akwarystyka i wedkarstwo | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| Razem w semestrze: | 140 | 10 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | 105 | 6 | 
 | 120 | 11 | 
 | 
 | 
 | 
 | 25 | 1 | 
 | 420 | 30 | |||||||||||||||||||||||||
| ROK I SEMESTR 2 LETNI | |||||||||||||||||||||||
| Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykład | Seminarium/Proseminarium | Konwersatorium | Ćw. audytoryjne | Ćw. laboratoryjne | Ćw. Warsztatowe | Ćw. terenowe | Łącznie | ||||||||||||||
| Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | godzin | punktów ECTS | ||
| 1 | Systematyka i podstawy biologii organizmówhodowlanych | 45 
 | 
 3 
 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 90 
 | 6 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 135 | 9 | |
| 2 | Hydrofizyka z elementami hydrauliki | 45 | 3 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 4 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 90 | 7 | 
| 3 | Hydrotechnika i budownictwo w akwakulturze | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 4 | 
| 4 | Technologia oczyszczanie wód i odpadów poprodukcyjnych | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 4 | 
| 5 | Język obcy | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 6 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 6 | 
| 6 | WF | 30 | ZO | 30 | |||||||||||||||||||
| Razem w semestrze: | 150 | 10 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 90 | 6 | 
 | 195 | 14 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 435 | 30 | |
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | ||||||||||||||||||
| Razem w I roku studiów: | 290 | 20 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | 195 | 12 | 
 | 315 | 25 | 
 | 
 | 
 | 25 | 1 | 
 | 855 | 60 | |
| ROK II SEMESTR 3 ZIMOWY | ||||||||||||||||||||||||
| Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykład | Seminarium/Proseminarium | Konwersatorium | Ćw. audytoryjne | Ćw. laboratoryjne | Ćw. Warsztatowe | Ćw. terenowe | Łącznie | |||||||||||||||
| Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | godzin | punktów ECTS | ||
| 1 | Podstawy biochemii i genetyki organizmów hodowlanych | 30 | 2 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 4 | 
| 2 | Ekotoksykologia w akwakulturze | 30 | 2 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 4 | 
| 3 | Rozród i wylęgarnictwo ryb | 30 | 2 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 4 | 
| 4 | Choroby i dobrostan ryb | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
| 5 | Podstawy fizjologii bezkręgowców hodowlanych | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 6 | Mikrobiologia w akwakulturze | 30 | 2 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 7 | Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 
						3 | 
| 8 | Społeczne i ekonomiczne aspekty akwakultury | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 
						2 | 
| 9 | Wykorzystanie technologii RAS | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 10 | Uwarunkowania prawne przetwórstwa i systemy certyfikacji | 15 | 1 | ZO | 15 | 1 | ZO | 30 | 2 | |||||||||||||||
| Razem w semestrze: | 195 | 13 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | 
 | 
 | 
 | 225 | 15 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 450 | 30 | |
| ROK II SEMESTR 4 LETNI | ||||||||||||||||||||||||
| Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykład | Seminarium/Proseminarium | Konwersatorium | Ćw. audytoryjne | Ćw. laboratoryjne | Ćw. Warsztatowe | Ćw. terenowe | Łącznie | |||||||||||||||
| Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | godzin | punktów ECTS | ||
| 1 | Praktyka zawodowa wiosenna | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 370 | 18 | Z | 370 | 
						18 | 
| 2* | Warsztaty specjalistyczne z akwakultur | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 30 | 
						2 | 
| 3 | Żywienie i paszoznawstwo | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 4 | Podstawowe techniki izolacji hodowli glonów | 15 | 1 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 5 | Choroby bezkręgowców hodowlanych | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
| 6 | Genetyka ryb | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
| Razem w semestrze: | 60 | 4 | 
 | 
 | 
 | 
 | 0 | 0 | 
 | 
 | 
 | 
 | 90 | 6 | 
 | 
 | 
 | 
 | 400 | 20 | 
 | 550 | 30 | |
| Razem w II roku studiów: | 255 | 17 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
 | 
 | 
 | 
 | 315 | 21 | 
 | 
 | 
 | 
 | 400 | 20 | 
 | 970 | 60 | |
| ROK III SEMESTR 5 ZIMOWY | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykład | Seminarium/Proseminarium | Konwersatorium | Ćw. audytoryjne | Ćw. laboratoryjne | Ćw. Warsztatowe | Ćw. terenowe | Łącznie | 
 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | godzin | punktów ECTS | 
 | |||||||||||||||||||||||||
| 1. | Praktyka zawodowa jesienna | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 255 | 16 | Z | 255 | 
						16 |  | |||||||||||||||||||||||
| 2. | Biotechnika rozrodu i chowu bezkręgowców | 30 | 2 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 3 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 60 | 5 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 3* | Pracownia projektowa | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 3 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 
						3 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 4. | Fykologia stosowana | 15 | 1 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| 5. | Fizjologia glonów i sinic | 15 | 1 | E | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
 | |||||||||||||||||||||||
| Razem w semestrze: | 60 | 4 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 120 | 10 | 
 | 
 | 
 | 
 | 255 | 16 | 
 | 435 | 30 | 
 | ||||||||||||||||||||||||
| ROK III SEMESTR 6 LETNI | ||||||||||||||||||||||||
| Lp. | Nazwa przedmiotu | Wykład | Seminarium/Proseminarium | Konwersatorium | Ćw. audytoryjne | Ćw. laboratoryjne | Ćw. Warsztatowe | Ćw. terenowe | Łącznie | |||||||||||||||
| Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma zaliczenia | godzin | punktów ECTS | ||
| 1 | Seminarium dyplomowe | 
 | 
 | 
 | 30 | 4 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 4 | 
| 2 | Pracownia dyplomowa | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 8 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 7 | 
| 3 | Technologia żywności i przetwórstwa produktów akwakultury | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 20 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 35 | 3 | 
| 4 | Produkty o wysokiej wartości dodanej | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 5 | Wykorzystanie produktów z akakultury | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 15 | 1 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 6 | Oddziaływanie akwakultury na środowisko | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 45 | 3 | 
| 7 | Biznes w akwakulturze - studium przypadku** | 30 | 2 | ZO | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 30 | 2 | 
| 8 | Praktyka zawodowa (lab.) | 125 | 5 | 125 | 5 | |||||||||||||||||||
| Razem: | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | |
| Razem w semestrze: | 90 | 6 | 
 | 30 | 4 | 
 | 45 | 3 | 
 | 
 | 
 | 
 | 110 | 12 | 
 | 
 | 
 | 
 | 125 | 5 | 
 | 400 | 30 | |
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | |||||||||||||||||||
| Razem w III roku studiów: | 150 | 10 | 
 | 30 | 4 | 
 | 45 | 3 | 
 | 
 | 
 | 
 | 245 | 22 | 
 | 
 | 
 | 
 | 125 | 21 | 
 | 835 | 60 | |
| Razem w I, II i III roku studiów: | 695 | 47 | 
 | 30 | 4 | 
 | 105 | 7 | 
 | 195 | 12 | 
 | 875 | 68 | 
 | 
 | 
 | 
 | 530 | 42 | 
 | 2630 | 180 | |
Forma zaliczenia: Oznaczenie: Seminaria i pracownie dyplomowe:
egzamin E 1. Przetwórstwo
zaliczenie na ocenę ZO 2. Bezkręgowce
zaliczenie Z 3. Ryby
Legenda:
Łącznie godzin łączna liczba godzin danego przedmiotu (ze wszystkich rodzajów zajęć: W, K, S, ćw.)
Łącznie punktów ECTS łączna liczba punktów ECTS dla danego przedmiotu (ze wszystkich rodzajów zajęć: W, K, S, ćw.)
Razem: podsumowanie ilości godzin, punktów ECTS dla wszystkich przedmiotów
przedmioty do wyboru (ECTS-y z przedmiotów wybieranych co najmniej 54 ECTS-y)praktyka wiosenna semestr czwarty od 1.03 do 31.05 (13 tygodni - 62 dni robocze po 6 godzin zegarowych/8 lekcyjnych na dzień = 370 godziny
praktyka jesienna semestr piąty od 1.10 do 30.11 (9 tygodni - 43 dni robocze po 6 godzin/dzień = 258 godziny
praktyka laboratoryjna semestr szósty od 1.03 do 31.03 (21 dni roboczych po 6 godzin zegarowych/8 lekcyjnych na dzień = 125 godzin
dokładne daty rozpoczęcia i zakończenia praktyk będą podawane na początku roku akademickiego
* student wybiera dwie możliwości z trzech (1. Rośliny i glony, 2. Bezkręgowce, 3. Ryby
** lub inny przedmiot z zakresu biznesu z listy oferowanej na Wydziale Ekonomicznym lub Zarządzania